Timmerwinkel.nl

FSC-keurmerk, met eigen ogen bekeken

Voor mij is hout een vanzelfsprekende grondstof. Ik werk er al mijn hele leven mee en er zijn maar weinig dingen die ik er niet mee gemaakt hebt. Toch blijft het fascinerend dat hout, ook wanneer het bewerkt is, een levend materiaal blijft. Wat is nu eigenlijk de magie van hout. In november 2017 kreeg ik de kans om, op uitnodiging van de firma Vandenberghardhout.bv een studiereis te maken naar het tropisch regenwoud in Brazilië en Suriname. Het reisdoel was een bezoek aan de bedrijven die met een FSC-concessie hun bossen en het hout ontginnen en bewerken. Voor mij was dat een unieke kans om van binnenuit de betekenis van het FSC-keurmerk te doorgronden.

Voor mij werd het een indrukwekkende reis die mij heeft gesterkt in de betekenis van het gebruik van ‘eerlijk hout’. Wij kennen allemaal – op afstand – de verhalen van de ontbossing van het tropisch regenwoud. Deze plundering van onze natuur is dramatisch. Niet alleen voor onze aarde maar ook de criminaliteit, de uitbuiting van de lokale werkers daar is dramatisch. Dat het anders kan zagen wij in de gebieden met een FSC-concessie bij Baião do Pará in Brazilië en in het Nassau gebergte in Suriname. In beiden landen bezochten wij ook de houzagerijen.

De betekenis van een bos met een FSC-concessie houdt in dat de eigenaar zich heeft verplicht om zich te houden aan een aantal spelregels bij kappen van het hard en bij de bewerking ervan.   Een van die regels is dat het bosgebied wordt ingedeeld in vakken. Voor die vakken geldt de verplichting dat de soorten in stand moeten blijven en dat er maar een heel beperkt aantal bomen mogen worden gekapt. Hierna moeten die vakken vijfentwintig jaar ongemoeid worden gelaten zodat de natuur de kans krijgt zich te herstellen. De oudste bomen komen in aanmerking om te worden gekapt. Door heel selectief te kappen komt er licht vrij in het bos waardoor de vele jongeren bomen kunnen doorgroeien. De kracht van de natuur in het tropisch regenwoud is zo overweldigend dat er, zowel goed en bruikbaar hardhout kan worden gekapt, terwijl het bos zelf intact blijft.

Van onze reis heeft de weerman Reinier van de Berg, die zich ook ter plekke wilde laten overtuigen van de betekenis van het FSC-keurmerk voor de kwaliteit en de instandhouding van de bossen. Hij maakte er vier kleine video’s over die ik iedereen van harte aanbeveel.

Voor mij staat in ieder geval vast dat het werken met hout met het FSC-keurmerk echt bijdraagt aan de instandhouding van het tropisch regenwoud en dat er een garantie is dat de lokale bevolking bij het kappen van bomen en bij de bewerking van hardhout goede en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hebben. Daarom zullen wij altijd werken met hout met een FSC-keurmerk zodat onze klanten van ‘eerlijk hout’ verzekerd zijn.

Jurgen Ozinga jr.

Timmerwinkel