Werk in Uitvoering: Koninginnegracht in ere hersteld

Het historisch ’s-Gravenhage is voor de Timmerwinkel een permanente uitdaging. De stad waar de schrijver Louis Couperus – ‘Zoo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar’ – zijn eerste roman Eline Vere tot leven liet komen in de historische herenhuizen aan het Lange en Korte Voorhout. De schrijver, geboren op 10 juni 1863 aan de Mauritskade en opgegroeid aan het Nassauplein 4 en in het huis dat zijn vader liet bouwen aan de Surinamestraat 20 in de Haagse Archipelbuurt, genoot van Den Haag. Voor hem zou zowel het oude als het nieuwe Den Haag een inspiratiebron zijn voor zijn literaire werk.

De liefde van Couperus voor het historische ’s-Gravenhage wordt steeds meer gedeeld. Veel van de wijken die in de jaren zestig en zeventig ernstig verwaarloosd werden zijn in oude luister hersteld. Een herstel dat in het begin jaren tachtig zijn hoogtepunt beleefde met de strijd voor het behoud van de historische Koninginnegracht. De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht gaf de 24 rijksmonumenten haar bescherming en luidde het begin in van een algeheel herstel van de vele herenhuizen.

Nu dertig jaar geleden gaat het herstel nog steeds voort. Zo kreeg de Timmerwinkel van de particuliere eigenaar van het woonhuis aan de Koninginnegracht 102 de opdracht om het in de vijftiger jaren aangebrachte modernistische balkon te vervangen door het origineel. En omdat het balkon deel uitmaakt van een groter ensemble wordt met dit herstel ook het geheel in oude luister hersteld. Voor de Timmerwinkel ligt hier een bijzondere uitdaging. Met onze – al in 1992 verworven – kantelbare spilfreesmachine Cassadei F222 en de Challenge CNC-draaibank, zijn wij in staat om heel nauwgezet de 10 balusters, de lijsten en het dekstuk van de balustrade te reconstrueren en daarmee de gevelwand weer in ere te herstellen.